Korisnički login

Stres utiče na menstrualni ciklus

Stresne situacije imaju veliki uticaj na menstrualni ciklus, mogu da ga skrate sa uobičajenih 28 dana ili čak prouzrokuju potpuni izostanak menstruacije, ukoliko se radi o intenzivnom i dugotrajnom stresu. Kraj ljubavne veze, stalna tenzija na poslu i lični „brodolomi“mogu izazvati poremećaj ciklusa na izvesno vreme. Prekookeanska putovanja i klimatske promene mogu predstavljati stres za organizam, posebno kod meteoropata. Takođe i određene bolesti mogu dovesti do poremećaja ciklusa. Usporen rad štitne žlezde, hipotireoza, može da poremeti menstrualni ciklus i prouzrokuje niz drugih simptoma (gojaznost, umor, suvu kožu, loše raspoloženje, slabije pamćenje i koncentraciju).

Stresne situacije pojačavaju lučenje određenih hormona (kortizola, dopamina i prolaktina), a poruka stiže do hipotalamusa u mozgu koji izdaje komandu za blokadu ovulacije. Istovremeno on upravlja menstrualnim ciklusom delujući na hipofizu, žlezdu koja stimuliše lučenje estrogena i progestrerona, hormona koji regulišu ciklus.

Kada hipotalamus dobije „poruku“ o vanrednoj situaciji u organizmu, hipotalamus blokira hipofizu izazivajući kašnjenje ili potpuni izostanak menstruacije.

Regulisanje ciklusa može se postići uspostavljanjem psihofizičke ravnoteže i smanjivanjem napetosti, a to nije lako. Potrebno je obaviti ginekološki pregled i konsultovati se sa lekarom oko eventualne terapije.</p>