Korisnički login

Uvin čaj - šta treba znati

Medvetka, medveđe grožđe, uva - narodni su nazivi biljke od koje se priprema široko poznati uvin čaj. Zeleni, kožasti listići imaju antibakterijsko delovanje i pružaju odličnu pomoć kod urinarnih infekcija. Za potpun efekat čaja neophodna je pravilna priprema. Supena kašika suvog lista prelije se sa 250 ml ključale vode, ostavi 15 minuta, zatim procedi i pije bez šećera. Uvek je potrebno pripremiti svež čaj, a pije se 3 puta na dan.

uvin čajVažno je znati da aktivni sastojci uvinog čaja deluju u mokraći koja je isključivo alkalna. Usled procesa metabolizma u organizmu se često stvara konstantni višak kiseline, jer bubrezi održavaju pravilnu kiselost krvi i višak izlučuju u mokraću čija je prosečna pH vrednost kisela. Stoga je bitno da se sa svakom dozom uvinog čaja uzme pola kašičice sode bikarbone, zbog stvaranja bazne sredine u kojoj bi delovanje uvinog čaja bilo omogućeno.

Ne preporučuje se uzimanje hrane i pića koji će dodatno doprineti stvaranje kiselina, naročito ako sadrže fosfornu kiselinu – razna Cola pića, preterane količine sirćeta ili citrusnog voća poput limuna.

Takođe se ne preporučuju slatkiši, čijom razgradnjom dolazi do stvaranja većih količina kiselih sastojaka, a bilo bi poželjno izbegavati i veće doze vitamina C ( ne više od 500 mg dnevno, po mogućnosti sa sporootpuštajućim delovanjem).
Brusnicu, koja je u poslednje vreme sve popularnija kao sredstvo koje olakšava tegobe kod urinarnih infekcija ne bi trebalo uzimati istovremeno sa uvinim čajem, jer poništava njegovo dejstvo, dok u kombinaciji sa kvalitetnim preparatom Echinacee mogu da se očekuju dobri rezultati.

Iako se zna da je kod ovakve vrste tegoba poželjan veći unos tečnosti, ne treba preterivati, jer velika količina vode može da razredi aktivne sastojke uvinog čaja, pa on neće biti dovoljno delotvoran. Korišćenje duže od 14 dana se ne preporučuje, osim u posebnim slučajevima.

Medvetka ne deluje podjednako na sve izazivače urinarnih infekcija. Samostalno je delotvorna kod infekcija sa Echerihiom coli i Proteus vrsta, kod infekcije sa Enterococcusom preporučuje se pomešati uvin čaj sa listom breze, dok kod streptokoknih i stafilokoknih infekcija ne daje željene rezultate.