Korisnički login

Bolovi u leđima

Bolovi u krstima

Bolovi u donjem delu leđa su najučestaliji, od njih pati 6 do 10 odraslih osoba. U većini slučajeva bol se javlja iznenada i traje oko sedam dana (akutni), mada se kod velikog broja ljudi ovaj problem ponovo javlja ako ne izmene način na koji obavljaju svakodnevne aktivnosti. Bol može da se razvija postepeno tokom nekoliko nedelja (hronični) i da potraje mesecima. Iznenadan bol u leđima često je izazvan povredom tokom podizanja teških predmeta ili prilikom fizičkih aktivnosti. Uzrok bola je obično istegnut mišić ili tetiva ili povreda diska koji se nalazi između pršljenova. Povreda se može još više pogoršati kasnijim aktivnostima. U većini slučajeva simptomi nestaju za 2-14 dana.

Bol u leđima koji se postepeno razvija, a koji je uporan, često je izazvan lošim držanjem, npr. nepravilnim sedenjem za stolom ili preteranim naprezanjem mišića usled emotivnog stresa. Bol u krstima često se javlja i u trudnoći, kako zbog promene držanja tela zbog dodatne težine bebe, tako i zbog slabljenja ligamenata koji drže kičmu usled hormonskih promena.

Drugi uzrok bola u krstima jeste ispali discus hernija koji vrši pritisak na kičmeni nerv ili kičmenu moždinu. Bol u leđima ove vrste može da se javi postepeno ili iznenada i često je praćen išijasom, kod koga se oštar bol prenosi kroz zadnji deo jedne ili obe noge.

Neprestan bol u krstima može biti uzrokovan zglobnim oboljenjima. Kod osoba starijih od 45 godina najčešći problem sa zglobovima je osteoarthritis, dok kod mlađih osoba problem može biti ankilozirajući spondilitis koji pogađa zglobove kičme.

rheumatolU nekom slučajevima, oboljenja unutrašnjih organa mogu izazvati bol u donjem delu leđa (zapaljenje male karlice kod žena, upala prostate kod muškaraca).

Bol u donjem delu leđa može se ispoljavati na različite načine:

  • oštar bol na uskom delu leđa
  • tištanje u leđima i zadnjici koje se pojačava tokom sedenja, a smanjuje tokom stajanja
  • ukočenost i bol prilikom spavanja
  • bol u leđima koji se širi na zadnjicu i nogu i koji ponekad prati utrnulost
  • bol u leđima i nozi koji se pojačava tokom stajanja i hodanja

U većini slučajeva bol u donjem delu leđa možete izlečiti sami uzimajući lekove bez recepta (Rheumatol). Kada je bol jak preporučuje se ležanje u krevetu, koje će doneti olakšanje, ali ne duže od dva dana. Trećeg dana se preporučuje povratak svakodnevnim aktivnostima. Ako se bol pojača ili je i dalje toliko jak da vam ne dozvoljava da se krećete ni posle nekoliko dana , obratite se lekaru.

Saveti:

  • Budite stalno svesni načina na koji stojite, sedite (vozite), krećete se i spavate
  • Prilikom podizanja teških tereta, čučnite ili savite kolena kako bi sasvim približili teret telu jer ćete tako iskoristiti svu svoju snagu da ga pokrenete
  • Kada podižete teret uhvatite ga za donju ivicu kako biste obuhvatili celu težinu tereta, držite kičmu uspravno, blago se nagnite napred i polako uspravljajte
  • Ne pravite nagle pokrete
  • Izbegavajte obavljanje poslova i aktivnosti u nepravilnom položaju