Korisnički login

Hemoroidi

Hemoroidi (šuljevi) su proširenja vena u području čmara i oni predstavljaju bolest vena analnog pleksusa (čmarnog spleta). Pogađaju najčešće osobe u uzrastu između 25 i 50 godina.

Među činiocima koji doprinose stvaranju ove bolesti na prvom mestu treba spomenuti promenu u samim zidovima vena (zbog prethodnih upala vena) ili urođenu slabost vena. Hemoroidi stoga imaju nasledni karakter, a često se javljaju uz druge bolesti vena, kao što su varikoziteti donjih udova i varikokela (proširenja vena testisa).Postoje okolnosti koje doprinose nastanku ove bolesti, a to su npr. hronična opstipacija (zatvor), sedeći način života, preterivanje u jelu i alkoholu, previše začinjena (ljuta) jela, ponavljane trudnoće, sportovi koji traumatizuju analnu regiju (biciklizam, motociklicizam, jahanje).

Sa kliničkog aspekta razlikuju se spoljni i unutrašnji hemoroidi. Spoljni se razvijaju na nivou hemoroidalnih vena smeštenih ispod analnog sfinkternog mišića koji omogućava zatvaranje čmara i oni su lako vidljivi. Unutrašnji hemoroidi proizilaze iz proširenja vena smeštenih iznad analnog sfinktera, oni se ne mogu videti, obzirom da su iznad sfinktera. I jedan i drugi tip hemoroida izgledaju poput mekih čvorića plavkaste boje, koji se prazne prilikom pritiskanja prstima. U najvećem broju klinički obrađenih slučajeva spoljašnji i unutrašnji hemoroidi postoje istovremeno. Ukoliko nisu prisutni istovremeno, češći su unutrašnji koji zbog kontinuiranog prolaska stolice, imaju sklonost izduživanju naniže, sve do izlaska kroz sfinkter.

avaricon Kako se prepoznaju hemoroidi
U najvećem broju slučajeva pacijenti se žale na neugodan osećaj težine i pečenja u predelu čmara, dok u drugim slučajevima postoji vrlo izražen svrab u tom području. Postoje slučajevi u kojima osoba zapaža da stolica izgleda kao da je premazana crvenom bojom, što označava da je prolazak stolice ili zbog mehaničkog ili zbog kvasećeg delovanja koje izaziva, uzrokovao prskanje pokojeg hemoroidalnog čvorića i krvavljenje.

Komplikacije
Krvavljenje je najčešća komplikacija hemoroida koja najčešće navodi pacijenta da ode na lekarski pregled. Postoje i druge, brojne komplikacije hemoroida.
Upala hemoroida je učestala komplikacija kada čvorići postaju napeti, nabrekli, crveni i veoma bolni. Često izazivaju lažnu potrebu za stolicom, a sama stolica (prilikom pražnjenja) pojačava bol. Upalni proces može prestati u toku sedam dana i javiti se ponovo nakon određenog vremenskog perioda, ali može i uznapredovati sve do nastanka apscesa punih gnoja i krvi i njihovog kasnijeg otvaranja u spoljnu sredinu sa stvaranjem analnih fistula i čireva.
Malokrvnost može nastati kao posledica čestih krvavljenja hemoroida, čak i kada su ona vrlo blaga. Vrlo često se uz hemoroide javljaju i analne regade (čmarna naprsnuća). Kod unutrašnjih hemoroida može doći do prolapsa (ispadanja) sluznice zbog sklonosti čvorića prema izduživanju naniže i izlasku izvan čmara. Strangulacija hemoroida nastaje usled grča analnog sfinktera koji se, iritiran lokalnim upalnim pojavama, snažno kontrahuje oko ispalih hemoroida usled čega oni postaju tvrdi, ljubičasti, izrazito bolni i povećani.

 

Lečenje

 

Medikamentni tretman:
anfitolPreporučuje se zdrava ishrana koja će omogućiti redovno pražnjenje creva kako bi se izbegao zastoj stolice. Potrebno je ograničiti unos alkohola, kafe i začinjenih jela i izbegavati predugo sedenje. Ukoliko dođe do zatvora, pražnjenje se može olakšati uzimanjem blagih, biljnih sredstava za čišćenje (Fortelax).
Veoma je važna redovna higijena analnog područja i korišćenje mlake vode i sapuna nakon svake stolice. Kod upaljenih hemoroida mogu pomoći masti i supozitorije (Anfitol) koji se mogu uzeti u apoteci bez recepta.

Hirurški tretman:
Kada uprkos medimkamenoj terapiji i pravilnim higijenskim merama dolazi do daljih pogoršanja i komplikacija, potrebno je pribeći hirurškom lečenju.

Kriohirurgija:
Hemoroidi se odstranjuju smrzavanjem pomoću rashladnog instrumenta gde se oni prvo nadimaju i zacrvene, a zatim oko šestog dana, pocrne, da bi se oko četrnaestog dana odvojili. Iako pacijenti često traže ovaj tip intervencije jer je bezbolan i ne zahteva ostanak u bolnici, njega je moguće primeniti samo kod određenih tipova hemoroida – ne prevelike, neupaljene i dobro vidljive. Posle ove intervencije česta je pojava brojnih retkih stolica koje mogu trajati čak i nekoliko dana.

Hemoroidektomija:
Ako medikamentno lečenje nije dalo povoljne rezultate, a smetnje (bolovi, pečenje, gubici krvi) su posebno intenzivne i teško podnošljive, pribegava se tradicionalnom hirurškom zahvatu odstranjenja hemoroida. Postoperativni tok je uopšteno vrlo bolan i neugodan, zahteva bolnički smeštaj i ostanak u bolnici nekoliko dana , ali je ovaj tip intervencije delotvoran u gotovo svim slučajevima.