Korisnički login

Menopauza, klimakterijum

Prelazno doba, kao fiziološki period u životnom ciklusu žene, sastoji se od premenopauze, menopauze i postmenopauze.

U premenopauzi, koja prethodi menopauzi, i koja kod žena našeg podneblja nastupa često već oko 40. godine života (dok još traje plodni period), dolazi do pojave neredovnih menstrualnih ciklusa, kao i mogućih iznenadnih promena nivoa estrogena. Moguća je pojava toplotnih talasa, znojenja, čestih promena raspoloženja.
Menopauza ili klimakterijum (od grčke reči klimakter što znači stepenice, prolaz) predstavlja završetak ženinog plodnog perioda i ona nastupa sa poslednjom menstruacijom. U menopauzi, jajnici prestaju da proizvode estrogene, od kojih je najvažniji 17 beta estradiol. Kod većine žena, do te promene dolazi oko 50.godine života, između 48. i 51.godine, ali kod nekih žena i pre 40.godine, ali i posle 55.godine.

Prema statistističkim podacima, u svetu 5% žena u menopauzu ulazi pre 45.godine, a isti se postotak žena sa menopauzom suočava tek posle 55.godine života. Menopauzu koja nastupi pre 40.godine nazivamo preuranjenom, dok o zakasneloj govorima ako se javi posle 55. godine života.

Simptomi
Od trenutnih i prolaznih simptoma najčešće su zastupljene neprijatne navale vrućine (valunzi), poremećaji srčanog ritma, noćno znojenje, nesanica, smetnje pamćenja i koncentracije, teskobno raspoloženje, nervoza i depresija, vrtoglavice, glavobolje, bol u kostima i zglobovima. U ovom periodu dolazi do atrofije i suvoće vaginalne sluznice, a često i do hroničnih urinarnih problema. Često se javlja inkontinencija, bol pri polnom odnosu, ali i slabljenje polne želje. Koža ubrzano stari zbog slabe hidratacije i gubitka elastičnosti. Pomenuti simptomi su kod nekih žena jako izraženi, mogu da potraju i nekoliko godina, dok se kod nekih žena uopšte ne javljaju.

oestrofact Poznato je da su žene do menopauze, zahvaljujući polnim hormonima, manje izložene opasnostima od oboljevanja srca i krvnih sudova, ali sa ulaskom u menopauzu opasnost od tih bolesti se izjednačava se kod žena i muškaraca. U menopauzi se povećava opasnost i od drugih oboljenja, a tu se najčešće spominju osteoporoza i tumori. To se pripisuje izostanku zaštitne uloge polnih hormona, koje telo žene prirodno proizvodi u plodnom periodu. Na primer, polni hormoni olakšavaju apsorpciju kalcijuma u kostima, utiču na porast korisnog-HDL holesterola, a istovremeno podstiču snižavanje štetnog-LDL holesterola. Estrogeni imaju zaštitno delovanje na nervni sistem, utiču na raspoloženje, kognitivne funkcije idr.

Na pojavu simptoma menopauze i njihov intenzitet umnogome utiču životne navike, kao što su ishrana, izloženost stresu, fizičke aktivnosti, pušenje, konzumiranje aklohola i sl. To potvrđuju brojne studije sprovedene u svetu, prema kojima žene u različitim delovima sveta drugačije proživljavaju menopauzu, s menopauzom se suočavaju ranije ili kasnije, upravo zbog različitog načina ishrane i životnih navika.
Jedna od važnih uloga menopauzalne medicine je i očuvanje kvaliteta života žene u menopauzi i postmenopauzi. Ali treba napomenuti da kvalitet života u menopauzi ne zavisi samo od pojave simptoma i njihovog intenziteta već je određuje više faktora:

  • Funkcionalni status
  • Telesni simptomi
  • Emocionalni i kognitivni uslovi
  • Socijalni odnosi
  • Uticaj lečenja

Naši stručnjaci savetuju početak uzimanja prirodnih preparata preventivno, u periodu premenopauze. Povišeni nivoi estrogena koji se mogu javiti, predstavljaju rizik za nastanak estrogen zavisnih tumora dojke i materice, zbog čega uključivanje fitoestrogena predstavlja značajan faktor prevencije nastanka estrogen zavisnih tumora. Fitoestrogeni (estrogeni biljnog porekla) doprinose usklađivanju nivoa endogenog estrogena, a bez rizika od nastanka estrogen zavisnih tumora. Ovakvo dejstvo se ostvaruje selektivnim vezivanjem aktivnih izoflavona za estrogene receptore tkiva i organa. Oestrofact E® je prirodni preparat na bazi crvene deteline koji predstavlja jedinstven izvor fitoestrogena sa četiri aktivna izoflavona. Vitamin E ostvaruje snažnu antioksidantnu aktivnost, učestvuje u mnogim metaboličkim procesima i usporava proces starenja.