Korisnički login

Energetska pića

Sve veća popularnost energetskih pića i njihov uticaj na zdravlje tema je o kojoj se u poslednje vreme često govori i piše. Premda je ovoj vrsti napitaka naklonjenija mlađa generacija, sve je više pripadnika starije populacije koja ih koristi, jer posao kojim se bave zahteva budnost. Kod mladih osoba problem se javlja usled nepoštovanja količine koja se preporučuje i kombinacije sa alkoholom, a kod starijih mogućnost da dođe do ozbiljnijih komplikacija ukoliko postoji neko od  kardiovaskularnih oboljenja. Sastojci koji su dovedeni u vezu sa negativnim efektima po zdravlje su kofein, taurin i glukoronolakton. Sam naziv „energetska pića“ ne daje tačnu sliku o tome šta ona jesu u stvari, jer ne sadrže energetski bogate sastojke koji sagorevanjem u organizmu daju brz učinak i iskorišćenje energije. Dejstvom kofeina stimuliše se lučenje adrenalina koji utiče na povećanje krvnog pritiska, šećera u krvi i mišićne aktivnosti. Ostali dodaci trebali bi, manje više, omogućiti da se isprovocirano stanje uspešno odvija. Evropska Uprava za sigurnost hrane (EFSA) usvojila je mišljenje da izloženost taurinu i glukoronolaktonu kroz energetska pića ne deluje štetno na zdravlje (nekadašnje Evropsko naučno veće za hranu je izrazilo sumnju da taurin negativno utiče na mozak, a glukoronolakton na bubrege), te su EFSA i Evropska komisija ipak odlučili da sve buduće odluke treba da se zadrže na nivou nacionalnih zakonodavstava. Proizvođači energetskih pića pozdravili su takav stav uz napomenu da su umereno konzumiranje i oznake upozorenja koje traži svaka zemlja posebno dovoljni kao upozorenje koje može sprečiti da energetska pića ne deluju štetno na ljudsko zdravlje.

Pa ipak, američki stručnjaci iz detroitske bolnice Henri Ford se ne slažu. Oni su ustanovili da zdrave odrasle osobe, koje popiju dve limenke nekog energetskog napitka doživljavaju povećanje krvnog pritiska i ubrzavanje srčanog ritma.
Za zdrave osobe taj rast pritiska i ubrzanje rada srca nisu značajni, ali bi mogli biti kod osoba koje već imaju problema sa pritiskom ili srcem, naglašavaju detroitski stručnjaci.
Istraživanje je obavljeno na 15 zdravih dobrovoljaca starosti od 20 do 39 godina, koji su apstinirali od bilo koje druge vrste kofeina dva dana pre i tokom studije.
Prvog dana istraživanja im je izmeren pritisak i puls, a potom su popili po dve limenke energetskog napitka. Pokazalo se da im se posle toga, istog dana srčani ritam u proseku ubrzao za 7,8 odsto, a sedmog dana za 11 odsto. Krvni pritisak je bio viši za najmanje 7 odsto i prvog i sedmog dana.
Takav rast bi mogao negativno da se odrazi na odrasle osobe za koje se zna da pate od neke kardiovaskularne bolesti, pa čak i na mlade sa kardiovaskularnim problemima za koje ne znaju, upozoravaju stručnjaci.